A zene az életem részét képezi, megnyugtat, felvidít, kikapcsol. Ebből kifolyólag mindenképpen terveztem egy posztot, mely a zenéről szól. Természetesen minden zenei stílus megtalálható itt is a palettán, a népszerű amerikai popslágerek ugyanúgy népszerűek itt is, mint bárhol a világban. Ugyanakkor szeretnék bemutatni két zenei stílust, mely úgymond lengyel sajátosság és sokszor találkoztam vele kinnt létem alatt.

Disco polo, azaz lengyel mulatós

Ha annyit mondok mulatós, valószínűleg nagyon sok magyar ember szőre égnek áll. Nincs ez másként a lengyel megfelelője, a disco polo esetében sem, mely inkább a fiatalabbak körében népszerű. Röviden összefoglalva: igénytelen, pár alaphangra épülő, semmitmondó szöveggel ellátott remekművekről van szó, amik ugyanakkor jó hangulatot tudnak teremteni és jól lehet rájuk táncolni. Valószínűleg pont ezért a nagyobb discok, mint pl a Meta disco majdnem minden héten tartanak disco polo esteket, a szakma neves előadói, mint pl az Akcent vagy Extazy még az egyetemi rendezvényeken is koncerteznek sokak örömére vagy éppen bánatára. Egy biztos, mulatósból itt sincs hiány 🙂

Shanty, azaz tengerésznóta

Ezt a műfajt nálunk szinte soha nem hallom, lengyeleknél ugyanakkor rendkívül népszerű, főleg az idősebb korosztály esetében. Tengerésznótákat húzó együttesek lépnek fel a kertvárosi családi rendezvényeken és van egy kifejezetten erre szakosodott klub is, a Gniazdo Piratow, ahol majdnem minden este élő koncerteket hallgathatnak a műfaj kedvelői. Személy szerint pozitív csalódás, egy sör és vacsora mellé remek alapot tud szolgáltatni. A helyiek is láthatóan kedvelik, a híresebb dalokat mindenki énekli 🙂 A legismertebb előadók az EKT Gdynia és Menele.

Kategóriák: Lengyelország

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük