Van néhány alap információ, amit minden utazás előtt összeszed az ember az adott célpontról akár rövid, akár hosszú útra indul. Ezeket a dolgokat fogom most összefoglalni nektek Lengyelországról, és azon belül elsősorban Varsóról. A város nevezetességeiről nem írok részletesen, hiszen jobbára mindenki hallott már róluk.

Megközelítés

Ha kifogunk egy jó árú jegyet, talán a repüléssel járunk a legjobban. A Wizzair szerencsére Budapestről és Bécsből is kedd és szombat kivételével naponta jár, általában elfogadható árakon. A reptérre érve érdemes egy übert hívni, Varsóban ugyanis nincs betiltva és remek áron elvisznek bárhova.

Jó alternatíva lehet a vonatot is választani, bár az út hossza miatt sajnos soha nem volt szerencsém kipróbálni. Autóval nekifutva szintén célszerű egy napot rászánni, emellett szükségünk lesz szlovák és cseh autópálya matricákra is. A közel 1000 km alatt célszerű pár megállót beiktatni, azokat is lehetőleg Lengyelországba átérve, hiszen az itteni benzinkutaton sokkal jutányosabb áron lehet kv-zni és étkezni, mint a szlovákoknál és cseheknél.

Szállás

Ha csak rövid távban gondolkodunk, nincs nehéz dolgunk, ott van a booking és az airbnb. A gond ott kezdődik, ha hosszútávra szeretnénk lakást kivenni. Az airbnb a magas jutalékdíjak miatt nem igazán jöhet szóba trükközés nélkül, az angol nyelvű ingatlan oldalakon és a facebook csoportokon már könyebb a dolgunk, ha a költségvetésünk megengedi az enyhén magasabb ársávot.

Ha viszont ennél is jobb árakat keresünk, kénytelenek leszünk elővenni a fordítót és felkeresni azokat az ingatlanhirdető oldalakat, ahova a legtöbb külföldi a nyelvi akadályok miatt már nem igazán jut el. Ajánlottak az https://www.otodom.pl/, https://olx.pl és a https://gratk https://gratka.pl/ oldalak.

Tömegközlekedés

Azt hiszem ez az a pont, ami felülmúlt minden eddigi várost, ahol valaha jártam. A varsói tömegközlekedés remekül működik, pontos menetrendhez érdemes letölteni a Jakdojade appot. A helyiek is ezt fogják ajánlani, és elismerően biccentenek, ha meglátják a telefonunkon. Rövid távú jegyeket könnyedén meg tudjuk vásárolni a megállókban lévő automatákból, illetve mobil appból is, havi bérlethez azonban szükség van a diákigazolványunkra, vagy ennek hiányában az RFID alapú Warsaw City Cardot kell kiváltani a tömegközlekedési társaság (ZTM) valamelyik irodájában. Érdemes az igénylő űrlapot online kitölteni a folyamat meggyorsítása érdekében. Miután megkaptuk a kártyánkat, azt bármelyik automatánál feltölthetjük, a metrókapuk pedig színkódolással jelzik, ha közeleg a lejárat ideje. Az árak pedig mindezek mellett egy kicsit alatta vannak a budapesti bérlet áraknak. A varsóiak tehát elmondhatják magukról, hogy egy csodálatos korban élnek.

Kissé megviselt Warsaw City Cardom

Bevásárlás

Bár teljesen nincsenek meg az itthon megszokott boltok, a Lidl vagy Tesco ismerős lehet. Emellett elintézhetjük a vásárlást valamelyik Biedronka, vagy Zabka boltban is. Előbbit talán a Sparhoz tudnám hasonlítani, utóbbi pedig egy kisbolt lánc, nálunk hasonlóak Tom Market, vagy Rony ABC néven futnak. Ha pedig alkoholt vagy dohányterméket akarunk vásárolni, érdemes meglátogatni valamelyik 24 órás trafikot. Az árak a magyar árakhoz hasonlóak, az élelmiszerek egy kicsit olcsóbbak, ugyanakkor a szolgáltatásokért (pl. étterem) valamivel többet kell fizetni.

Internet, mobil előfizetés

Ha vezetékes internetről van szó, akkor valószínűleg a lengyel UPC ügyfelei leszünk. A bekötés viszonylag egyszerűen megy, ha legyőzzük a nyelvi akadályokat, a felmondáshoz viszont készüljünk fel, hogy nehezebb, illetve érdemes egy hónappal a tényleges felmondás előtt jelezni. 60 złoty-ért 120Mbites internetet kapunk, ha nem kívánunk egy éves szerződést kötni.

Mobil előfizetés tekintetében hála az eltörölt EU roaming díjaknak akár az otthoni simkártyánkkal is ellehetünk (a méltányos roaming használat szabályait figyelembe véve) de minden kisboltban beszerezhetünk többféle SIM kártyát,

Közművek

Viszonylag sok otthon töltött idővel, márciustól júliusig az alábbi rezsi díjakkal kellett számolnom két főre:

FogyasztásDíjHavonta
Elektromosság433 kWh247 PLN61,7 PLN
Gáz1,3 m338 PLN9,5 PLN
Hidegvíz12,5 m3123 PLN30 PLN
Melegvíz3,2 m378 PLN19,4 PLN
Fűtés678 PLN169,5 PLN
Szemét díj85,5 PLN21,3 PLN

Egyetem, oktatási rendszer

Mivel tanulmányi ösztöndíjjal voltam Varsóban, fontos megemlíteni az oktatás kapcsán megélt tapasztalataimat, hátha valaki hasonló miatt olvassa a blogomat. Összességében elmondható, hogy a hazánkban megismert poroszos rendszer él itt is, sőt még talán kicsit szigorúbban is veszik az órákra való bejárást és a tárgyak számon kérését. Én a Military University of Technology-re jártam, valószínűleg a katonai terület erre csak ráerősített. Előnynek vehetjük ugyanakkor, hogy aki tanulni akar, valóban tanulni is tud, a tanárok amellett, hogy követelnek, segítőkészek és mindent elmagyaráznak. Az oktatási épületek elfogadható színvonalúak, sokszor kicsit régebbi eszközökkel felszereltek, mint pl. ez a robotkar, amit robotika órán használtunk, de ez nem állt az ismeretanyag elsajátításának útjában 🙂

Mentor robot

Kategóriák: Lengyelország

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük