Habár Bécs egy nagyon élhető város, néha megéri autóba vagy vonatra ülni és ellátogatni Ausztria hegységeibe, főleg ha az ember a hegyi túrák szerelmese. Uticélom Präbichl környéke volt, mely főként téli síszezonban népszerű turisztikai központ, így kora őszi látogatásomkor nem volt tömeg, tökéletes időszak volt egy kis kikapcsolódásra, feltöltődésre. Präbichl az Eisenerzer Alpok hegyei között, a Polster (1911m) és a Reichenstein (2165 m) közötti hágó legtetején, 1200 méteres tengerszint feletti magasságban vár miket.

A térség egyébként síszezonon kívül is számos érdekességet kínál, itt található a régi Eizenerz bánya, melyet jelenleg egy különleges járművel járhatjuk be és tekinthetjük meg a korábbi külszíni fejtés nyomait. Én egy kombinált csoportos utazáson vettem részt, mely Eisernerz indulva a régi Erzbergbahn-nal vitt a bányába, ahol a már említett óriás dömperrel, a Haulyval tettünk egy utat a bánya földútjain. Az Erzbergbahn a legmeredekebb útvonalon közlekedő, normál nyomtávú, kétségtelenül az egyik legszebb vasútvonal Ausztriában. Ez a program egyébként a családosok körében is nagyon népszerű, rengeteg gyerek vett részt a túrán, akik nagyon élvezték a dömperrel való utazást.

Hauly és a régi Erzbergbahn
A bánya

A következő nap célja az 1911 m-es Polster hegycsúcs meghódítása volt. Számos túraút, köztük via ferrata is vezet a csúcsra, én a leghosszabb, de legkevésbé technikát útvonalat választottam a Leobner hüttén át. A hegy meghódítása egyébként szédülésmentességen, átlagos fizikai erőnléten és kitartáson kívül nem kíván egyebet, bárki nyugodt szívvel nekivághat, ha egy kis kihívásra vágyik. A panoráma fentről igencsak pazar, távolban az Eisenerz bánya földútjaival!

Kilátás a Polster csúcsról

Kirándulásom utolsó állomása a közelben található Wasserlochklamm volt, mely egy csodás kiépített vízesésrendszer a Salza folyó felett átívelő függőhídról indulva. Habár az út végig biztosított, elég jelentős szintemelkedést kell legyűrni az út végén található Salzatahlblick kilátópontig.

Wasserlochklamm

A túra után érdemes még elmenni Präbichlben a Grüblsee mellé, és a tó partján kipihenni a túra fáradalmait. A tó egyébként nagyon népszerű célpont a búvárkodók körében.

Grüblsee

Kategóriák: Ausztria

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük