Ha bárkit megkérdezünk Lengyelország természeti adottságairól és hogy milyen hegységeket ismer, elsőként minden bizonnyal a Tátrát fogja mondani. Az ország Szlovákiával határos déli részén elterülő Tátra valóban a legjelentősebb hegység, ugyanakkor délkeleten és délnyugaton is találunk gyönyörű hegyvidéki tájakat.

Ebben a posztban a Lengyelország délnyugati szélén elterülő, Csehországgal határos Stołowe, magyarul Asztal-hegységbe szeretnélek titeket elkalauzolni, mely a közismert csehországi adršpach-teplice-i sziklavidék lengyel határon túli folytatása, számos rendkívül látványos természeti csodával.

Megközelítés

A térség Varsóból tömegközlekedéssel nem éppen egyszerűen közelíthető meg, de egyszer mindenképpen megéri végigzötykölődni a közel 8 órás buszutat. Flixbusszal célszerű utazni Kudowa Zdrój településig, mely gyógyvizéről híres fürdőváros. Habár létezik közvetlen Flixbusz járat Varsó és Kudowa Zdrój között, saját tapasztalatok alapján célszerű az utazást Wrocław-ban megszakítani és itt átszállni, ugyanis a közvetlen járatot egy kevésbé korrekt cég üzemelteti, melynek köszönhetően a hosszú utat kényelmetlen, klíma nélküli busszal és modortalan, angolul nem beszélő sofőrrel kellett megtenni. Az átszállásos járatnál ilyen jellegű probléma nem állt fenn, ráadásul jó is 1-2 órára megállni és nyújtózni, enni-inni egyet ekkora távon.

Életem eddigi legrosszabb Flixbusza:D

Kudowa Zdrójba érkezés után, onnan még el kell jutni a helyi taxit igénybe véve nagyjából 50 złotyért a túrista ösvények kiindulópontjára, Karłów faluba. Egy gyönyörű, kanyargós, hegyi ösvényen vezet az út 🙂

Szállás

Szállás tekintetében elsősorban a Karłówban kínált vendégházak jöhetnek szóba, mi két estét a Carlsberg Inn hotelben töltöttünk. Csak ajánlani tudom a helyet. A szoba kényelmes, az ételek pedig nagyon finomak. Plusz pont, hogy beszélnek angolul, ami erre a városra kevésbé jellemző, valamint lehet bankkártyával is fizetni. A hotel mellett van a környék egyetlen kisboltja is, ahol habár nincs túl nagy választék, de minden szükséges dolgot be lehet szerezni, így nem szükséges visszautazni Kudowa Zdrójba vásárolni.

Karłów egyébként egy nagyon barátságos kis falu, a túristaösvények kiindulópontján alpesi tájat idéző muskátlis házikókkal és fagylaltos, gofris, valamint szuveníres bódéval. A bódéknál készpénzzel lehet csak fizetni és a helyiek nem igen beszélnek a lengyelen kívül más nyelven.

a karlówi bódésoron

A Szczeliniec Wielki táblahegy tetején található a lengyelek talán legkedveltebb menedékháza a Na Szczelińcu, ahol 2, 4 vagy több ágyas szobákban lehet megszállni. Karłówból indulva, nagyjából fél órás lépcsőzéssel érhető el. Sajnos a hely talán túlságosan is felkapott lett a nyári hónapokban, így hónapokkal előre lefoglalva lehet csak hozzájutni egy két ágyas szobához. Célszerű hétköznapi időpontot kinézni, akkor kisebb a tömeg. Mi három estét töltöttünk ezen a csodás helyen, egyetlen hátrány, hogy mivel az infrastruktúra (bolt, étterem stb.) Karłówban van, így minden este fel kell mászni a sziklatetőre 🙂 A teraszon egy sör és almáspite társaságában végignézett naplemente ugyanakkor maximálisan kárpótol a fáradalmakért. 🙂

Menedékház a sziklán

Naplemente a menedékházból 😊

Posted by Zoltán Tolnai on Friday, July 5, 2019
Naplemente a menedékházból
A menedékház teraszán

Látnivalók

A vidék látnivalói közül a legismertebb a Szczeliniec Wielki táblahegy sziklabirodalma. Jó ötlet a túrát ennek megismerésével kezdeni. A bejárat a menedékház mögött található, itt van a jegypénztár, ahonnan némi złoty ellenében útnak indulhatunk felfedezni a sziklák varázslatos világát. A természeti erőknek köszönhetően az évek alatt különleges sziklaalakzatok alakultak ki, amelyek emberekre, állatokra hasonlítanak, mint például teve, mamut, elefánt, anya tyúk, majom, kutya, teknős, bagoly, nagyapa székje, valamint mély szorosokat és folyosókat is találhatunk, mint például a Kis pokol és az Ördög konyhája.

Szczeliniec Wielki ösvényein

A Szczeliniec Wielkitől nem messze található Błędne Skały szintén megéri a látogatást. Ez is egy sziklalabirintus, ugyanakkor itt találhatunk egészen szűk folyosókat is, ami ezáltal végigjárása a Szczeliniec Wielkinél némileg több izgalmat kínál. Kisgyerekeknek remek bújócskázó hely 🙂

sziklalabirintus

Amennyiben kedvünk tartja, egy nagyobb túrával átsétálhatunk akár Csehországba is egy korsó sörre és egy rántott húsra. A menedékházból Pasterka irányába haladva útközben megállhatunk egy másik menedékházban szusszanni, majd innen továbbindulva Machovska Lhota cseh településre érhetünk. Sajnos az infrastruktúra elég gyér, jobbára hétvégén van nyitva 1-2 hely, nekünk be kellett érni Machovska Lhota kisboltjával, ami a régi magyar önkik hangulatát idézte és még márka üdítő és kofola (csehszlovák kóla) is kapható volt 😀

A lengyel-cseh határkőnél
Machovska Lhota temploma

Kategóriák: Lengyelország

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük