Talán amit a legjobban szeretek Varsóban az a rendkívül sok zöldterület. Mielőtt kiköltöztem több ismerősömtől is azt hallottam, hogy Varsó unalmas panelek és széles utak egyvelege, de ez egyáltalán nem igaz. Területének 40%-át zöldterületek, parkok és tavak teszik ki. A városban összesen 82 park van. Az egyik talán legismertebb a Łazienky Park, ahol a királyi palota kastélykertjében sétálgatva szabadon élő fácánokkal, pávákkal és mókusokkal is lehet találkozni.

Mókus a parkban
A palota

A Słodowiec városrészben található albérletünkhöz legközelebb eső nagy kiterjedésű zöldövezet a Las Bielański (Bielańi erdő) és a Lasek na Kole (Kolo erdő) volt, valamint szintén a közelben található a Fort Bema (Bema erőd), melyeket gyakran látogattunk. Abszolút pozitív volt látni, hogy nagyon sok lengyel is aktívan tölti szabadidejét. Családok kis gyerekekkel, idősek és fiatalok egyaránt szívesen látogatják a zöldövezeteket. A parkokban és azok környékén kicsit olyan a hangulat, mintha minden hétvégén majális lenne. Fiatalkorom régi szép emlékeit idézi.

Fort Bema

Ha több szabadideje van az embernek, megéri ellátogatni a Varsó melletti Kampinos Nemzeti Parkba is. A park közel 400 négyzetkilométeres területével számos túrautvonalat és látnivalót rejt. Megközelítése tömegközlekedéssel nem túl egyszerű, ezért főleg hétvégi programnak ajánlanám. Talán legkönnyebben az L29-es jelzésű Leszno felé tartó kisbusszal célszerű ide jutni, ami kb a park közepén elhelyezkedő településre visz.

Innen utána el lehet indulni kelet és nyugat irányba is, és 1-1 túranap (kb napi 15-20 km sétával) fel lehet fedezni a park látnivalóit. A látnivalók és a park történelmének megismeréséhez a mazovia.pl oldalról begyűjtött következő leírást ajánlom:

A park erősen kapcsolódik a lengyel 2. világháborús történelemhez, többek között itt található a nácik által elkövetett Palmiry vérengzés emlékhelye, a Palmiry temető és múzeum, mely az 1939-41 között a térségben kivégzett többezer lengyel értelmiséginek állít emléket.

Palmiry temető a Kampinos Nemzeti Parkban

Kicsit előre haladva a történelemben a Kampinos Nemzeti Park területén találhatunk egy el nem készült atombunkert is, mely a hidegháborús időket idézi. Aki kedveli az elhagyatott, romos épületeket, mindenképpen ajánlom felkeresni. A bejárati vas ajtón kivágott pont megfelelő méretű nyílás lehetővé teszi az objektum belülről történő megtekintését is, egy erős fényű elemlámpa ugyanakkor elengedhetetlen.

Atomowa Kwatera Dowodzenia
Kategóriák: Lengyelország

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük