Ebben a posztban az egyetemi élettel kapcsolatban szeretnék megosztani pár praktikus tanácsot. Lesz szó kurzusfelvételről, online egyetemi felületekről, az egyetem épületeiről és mindenről, ami egy TU Wienes diák számára hasznos lehet.

Kezdjük is mindjárt azzal, hogy Ausztriában a szemeszter és a vizsgaidőszak egy kicsit másképp alakul, mint itthon. Erre különösen akkor érdemes figyelni, ha vendéghallgatóként töltötök egy fél évet kinnt és a félév végén be kell számolnotok a kinnt teljesített vizsgákról. A tanítás a TU Wienen egy hónappal később kezdődik, a téli szemeszter októberben, a tavaszi pedig márciusban. A vizsgaidőszak nem egy konkért pár hetes időintervallum a szemeszter végén. Habár minden egyes tárgyból igyekeznek a félév végén biztosítani egy alkalmat vizsgázni, a további vizsgaalkalmakat általában havonta tartják a következő szemeszter alatt, így akár fél évvel később is le lehet tenni a vizsgát az adott tárgyból. Ez Erasmusosként nem a legoptimálisabb, ezért azt tanácsolom, próbáljon mindenki részt venni az első vizsgaalkalmon, hiszen a következő csak egy hónap múlva lesz majd esedékes, ami akár a beszámoló csúszását is eredményezheti. Én is így jártam, ráadásul a COVID miatt szünetelt is a vizsgázás, így végül egy fél évvel később sikerült letennem az egyik vizsgámat.

A tantárgyak felvétele/leadása is rugalmasabb. A tárgyak általában pár héttel a szemeszter kezdete előtt kerülnek meghirdetésre és az első pár hétben, vagy akár hónapban is leadhatóak még. Ez szerintem rendkívül előnyös, hiszen lehetőséget kínál arra, hogy az első alkalmakkor felmérjük megvan-e minden szükséges előtanulmányunk az adott kurzushoz, illetve a követelmények beleférnek-e az adott félévre tervezett workloadba.

A kurzusok, vizsgák nyomon követése, a féléves munka, beadandók és a kurzus teljesítések adminisztrációja kettő online felületen zajlik.

Az egyik ilyen a TISS, ahol az általános adminisztáció zajlik. Beiratkozás a félévre, tárgyak felvétele, kurzusteljesítések adminisztrációja, a tanulmányi előmenetel nyilvántartása. A másik felület pedig a TUWEL, ahol a tényleges tanulmányi munka folyik. A tantárgyakhoz kapcsolódó kurzus oldalakra kerülnek fel a tananyagok, beadandók és félévközi eredmények.

TISS
TUWEL

Maga az egyetem több épületben kapott helyet, szerte a városban, Bécs 4. kerületében, Wiedenben, egymástól lesétálható távolságban. Az impozáns főépület a Karlsplatzon található, az én adatelemző képzésemen pedig számos kurzust tartottak még az új kampuszon a Gusshausstrassén, illetve a Favoritenstrassén található épületben.

Mivel számos egyetemi épület van, melyek önmagukban sem kicsik, az eligazodáshoz segítséget nyújthat a wegweiser (http://www.wegweiser.ac.at/tuwien/) weboldal, mely segít megtalálni a kívánt épületet és előadótermet.

TU Wien épületek

Végezetül szeretnék megosztani pár hasznot tanácsot a tanulmányokhoz. Az egyetemi oktatás meglehetősen gyakorlatorientált, sokkal több beadandóra és csapatmunkára kell számítani, mint az otthoni egyetemeken. A tantárgyak követelményrendszere változó, de alapvetően többet kell teljesíteni a kreditek megszerzéséhez, mint otthon. Korábbi zh-k, tapasztalatok a tantárgyakkal kapcsolatban a VoWi oldalon (https://vowi.fsinf.at/wiki/TU_Wien/Informatik) találhatóak, valamint célszerű használni a Mattermost applikációt (https://www.fsinf.at/posts/de/2019-09-21-mattermost/), ahol kurzusonként külön csatornán lehet csevegni a hallgatótársakkal, illetve segítséget kérni az esetleges problémák esetén.

Kategóriák: Ausztria

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük