Bécs főváros lévén leginkább egy Budapesthez hasonló zsúfolt betondzsungel, ugyanakkor, ahogy Budapesten a Budai-hegység, úgy Bécs is lehetőséget kínál egy kis aktív kikapcsolódódásra a város felett, a természet lágy ölén.

Bécs felett magasodik ugyanis a Kahlenberg a maga 483 méterével, ahonnan szép időben gyönyörű kilátás nyílik a városra.

A hely történelmi szempontból is jelentős, itt zajlott le 1683. szeptember 12-én a kahlenbergi csata a Sobieski János lengyel király és Lotaringiai Károly herceg vezette lengyel–osztrák–német hadak és a Kara Musztafa nagyvezír vezénylete alatt Bécset ostromló török haderő között. A csata a Oszmán Birodalom súlyos vereségével végződött, mellyel el is indult a megállíthatatlan bukás útján. Az oszmán haderő ezt a vereséget többé nem tudta kiheverni, többé nem fenyegette a korabeli Európát.

A város széléről egy kb 10 km-es gyalogúton juthatunk fel a csúcsra, de aki kevésbé van oda a hosszabb sétákért, eljuthat ide a 38A jelzésű busszal vagy autóval is, hiszen ingyenes parkoló is rendelkezésre áll. A hegy tetején található egy kávézó, melynek panorámás teraszán gyönyörű környezetben kávézhatunk egyet. A térsésben egyébként számos nevezetesség található, megtekinthetjük még a St. Joseph templomot, valamit felsétálhatunk a Stefanie-Warte kilátóhoz, vagy a gyerekek próbára tehetik bátorságukat és ügyességüket a fák közé épített kalandparkban.

Stefanie-Warte
Emlékhely

A térségbe a friss levegő és a szép kilátás mellett a jó borok miatt is érdemes ellátogatni, a hegy alatt található ugyanis Bécs híres borvidéke a Grinzing. A térség egyébként a világ legkisebb borvidéke, a helyiek ugyanakkor nagyon büszkék rá és számos kis borozó, helyi néven heuriger várja az ide látogatókat, hogy lehetőséget kínáljon a térség borainak kóstolására és megvételére, valamint finom házias ételek fogyasztására. Erre a vidékre a fehér borok a jellemzőek, a rajnai rizling, a zöld veltelini és a pinot blanc. A város híres lakója, Sigmund Freud is gyakran sétált ezeken a dombokon, élvezve a parkok és szőlőföldek nyugalmát. Bónusz infó magyaroknak, hogy annak idején Göncz Árpád államfőnk is tiszteletét tette az egyik heurigerben 🙂

Heuriger
Göncz Árpád Grinzingben
Finom falatok

Bor 🙂

Kategóriák: Ausztria

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük